Investeren op de Nederlandse woningmarkt is voor de kleine beleggers bepaald geen sinecure tegenwoordig. De markt is beweeglijk, hoge rentes lijken voorlopig niet te verdwijnen. De vastigheid die aan onroerend goed kleefde, lijkt verloren. Toch gloort er hoop, juist voor kleine beleggers.
Wat is er precies aan de hand in vastgoedland? De vastgoedondernemer reed ooit olijk langs de weelde aan huizen, nu lijkt de sector in zwaar weer te verkeren. Een samensmelting van problemen heeft het ooit zo glorieuze tij doen keren, waardoor investeerders én huurders in een soort residentieel niemandsland zijn beland. Slepende inflatie, hoge rentes. De overheidsregulering onder Rutte IV, die de woningnood moest stutten, werkt daarnaast alleen maar verstikkend. Mag het een tandje minder, hoor je investeerders luidkeels roepen. De rest van Nederland sjokt daar amechtig achteraan. Voor een enkeling lonkt het buitenland als alternatief.
Gegarandeerd rendement
Maar wanneer de financiële zekerheid in het geding is, tonen bedrijven vaak veerkracht. Was het Churchill die zei dat je nooit een goede crisis moet verspillen? Financieringsbedrijf Pearl Capital zag in ieder geval kansen, toen de vastgoedmarkt begon te schommelen. Het idee ontstond om een vastgoedfinanciering te faciliteren met een gegarandeerd rendement van 6 procent voor de financiers. Dat percentage schommelt bij andere partijen meestal en is afhankelijk van het project. “Het leek ons een goed idee om dat percentage vast te zetten,” zegt Max Weterman, van Pearl Capital hierover. “Zo werken wij bij Pearl Capital niet met een prognosebedrag, maar krijgt de investeerder een vast rendement van 6% dat op kwartaalbasis wordt uitbetaald. Het minimale inlegbedrag is 100.000 euro.
“Uiteindelijk was vastgoed voor velen simpelweg een manier om een rendement te maken. Nu de markt en regelgeving is veranderd, hebben velen hun vastgoed verkocht. Investeren in leningen is voor hen een eenvoudig alternatief om binnen de vastgoedbranche alsnog een rendement te maken.”
Risicovrij
Bij Pearl Capital wordt voor financiers gewerkt met een termijn van achttien maanden. Een kortere looptijd biedt minder risico, aldus Weterman. “Mocht de klant verder willen, dan wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd voor een termijn van zes maanden, daar hoeft de investeerder niets aan te doen. Heeft hij/zij het geld toch nodig, dan is het niet nodig jaren te wachten. Dat geeft rust.”
Ontzorging
Dat is volgens de vastgoedkenner dan ook het geheim, om de klant volledig te ontzorgen. Van de notariskosten tot de taxatie, Pearl wil het proces zo simpel mogelijk maken voor de investeerder. Dat loont. Intussen groeit het bedrijf dan ook gestaag. Net zo relevant zijn de panden waarin wordt geïnvesteerd. Die moeten van behoorlijk kwalitatieve waarde zijn. Ook dat schept zekerheid bij de belegger. Om die reden hebben wij ook altijd het 1e recht van hypotheek en leningnemers die in privé meetekenen. “Er is een ontzettende drang naar rust en zekerheid, wij leveren dat,” zegt Weterman hierover.
Bron: mtsprout.nl