Nu de investeringsmarkt in Nederlands vastgoed braak lijkt te liggen – vanwege de strengere regels, de stijgende rente en de verdampende rendementen – lijkt er voor vastgoedondernemers slechts één optie om overeind te blijven: heil zoeken in het buitenland. Ibiza, Kroatië en in toenemende mate zelfs afgelegen oorden als Bali. Volgens Max Weterman van financieringsbedrijf Pearl Capital is deze drift vooral een modegril: “Er zijn zat investeerdersmogelijkheden in Nederland.”
Steeds meer Nederlandse investeerders zien de toekomst van het Nederlandse vastgoed somber in. Hoog tijd om de horizon te verbreden, luidt het devies. Met veel stampij trekken ze dan ook naar de Italiaanse kustgebieden, tellen de jachten en rekenen zichzelf rijk. De onvermijdelijke vraag rijst: waar komt deze exodus van vastgoedbeleggers vandaan en is deze wel terecht?
Stormachtig klimaat
Volgens Weterman is de paniek rond de Nederlandse markt misplaatst. “Die zenuwachtige reactie – voorbij de grens kijken naar een alternatief – is enigszins begrijpelijk, maar niet gegrond,” zegt hij hierover. “Bij Pearl Capital bekrachtigen we juist het vertrouwen in de Nederlandse vastgoedmarkt. Dat doen wij op verschillende manieren. Pearl Capital biedt investeerders de mogelijkheid om met een minimum inleg van € 100.000 te investeren in commerciële hypothecaire kredieten met vastgoed als onderpand, waarbij zij een jaarlijks rendement van 6 procent ontvangen met kwartaaluitbetalingen. Dankzij de verkrijging van 1e hypotheekrechten en een conservatieve ‘loan-to-value’ verzekert Pearl Capital dat leningnemers hun verplichtingen nakomen, waardoor investeerders een vast rendement kunnen verwachten.”
Financiele zekerheid
Die zekerheid is volgens Weterman dan ook uiterst belangrijk. “Investeerders maken zich juist zorgen over hoe de sector er nu voor staat, zeker omdat het rendement wankel lijkt. Bij veel financiers wordt de berekening van tevoren gedaan op basis van een prognose. Net als bij andere beleggingen kan het rendement dus negatief uitpakken. Zo heet wordt de soep bij ons niet gegeten. Bij Pearl Capital gebruiken wij een model waarbij het rendement altijd hetzelfde is, voor de achttien maanden waarbij je een verbinding aangaat. Het maakt in de tussentijd niet uit hoe erg de markt erom heen beweegt, die stabiliteit blijft.”
Grenzeloze bureaucratie
Volgens Weterman zijn de beloftes die het buitenland biedt dan ook ruimhartig overdreven. “In andere landen, zeker in zuidelijke streken, ga je vaak de strijd aan met lokale spelers. Die hebben een flinke voorsprong, dus ga er maar vanuit dat het vechten wordt tegen bureaucratie en prijsstijgingen.” Bij Pearl Capital wordt het bureaucratische deel juist makkelijk beteugeld, puur omdat deze als financier zelf alle zorgen op zich neemt, stelt Weterman. “Een buitenlands avontuur, daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. Maar bedenk ook: er is geen zoet zonder het zuur. De markt hier in Nederland is nog steeds rendabel, en eerlijk gezegd, ook risicoluwer. We zijn nog lang niet uitgespeeld.”
Bron: ondernemers.com