fbpx
Trustpilot
Spaar BV nadelen

Spaar BV nadelen: hoe werkt het en wat is het nadeel?

 • Hoe werkt een spaar BV?
 • Wat zijn de nadelen van deze fiscaal vriendelijke constructie?
 • Welk alternatief voor sparen levert meer op?

Over de spaar BV nadelen zullen fiscalisten u misschien niet meteen vertellen, maar die zijn er helaas wel. De fiscaal vriendelijke constructie zet het geld ‘vast’ in de BV. Wilt u het privé toch weer opnemen? Dan leidt dat tot een belangrijk nadeel. Wij leggen uit hoe het werkt. En presenteren een interessanter alternatief voor sparen dat meer oplevert.

Het is namelijk goed mogelijk om op een veilige wijze een gezond en mooi rendement te maken. Met ons zakelijk hypothekenfonds bieden we 6% rendement per jaar, dat we per kwartaal uitbetalen. U investeert met het 1e recht van hypotheek, in goede plannen door vastgoedprofessionals voor de (her)ontwikkeling van vastgoed.

Hoe werkt een spaar BV?

Een spaar BV is een BV zoals u die bij de notaris opricht. In de akte neemt de notaris op dat de aandeelhouder (dat bent u) in ruil voor het storten van spaargeld aandelen krijgt in de BV. Zodra de BV is opgericht opent de bestuurder (dat bent u ook) een bankrekening op naam van de nieuwe BV. Daar stort u het spaargeld op. Het spaargeld wordt daardoor een bezitting in box 2, in plaats van in box 3. Dat kan fiscaal voordeel opleveren.

Vooral mensen die twijfelen tussen sparen of beleggen denken in sommige gevallen aan een spaar BV. Daarmee verlagen ze de belastingdruk in box 3. Zolang de belastingdruk in box 2 lager is dan in box 3 levert dat mogelijk fiscaal voordeel op.

Wat zijn de spaar BV voor- en nadelen?

Het grote voordeel van een spaar BV is dat het spaargeld niet meer meetelt in box 3 voor de inkomstenbelasting. Hier staan een paar nadelen tegenover.

Spaar BV nadelen

U moet een BV op laten richten door de notaris. Jaarlijks moet u een jaarrekening opstellen, aangifte vennootschapsbelasting doen en publicatiestukken opstellen. Dat leidt tot kosten, zo’n €1.000 voor de oprichting en €300 tot €500 per jaar.

Daarnaast zit het geld ‘vast’ in de spaar BV. Wilt u er privé weer gebruik van maken? Dan moet u het lenen van de BV. Dat moet onder ‘marktconforme voorwaarden’. Dat betekent dat u een zakelijke rente moet betalen. De rente is privé niet aftrekbaar, terwijl deze voor de BV wel belast is.

U kunt in plaats daarvan het aandelenkapitaal verlagen. In dat geval moet u weer naar de notaris, waardoor u daar kosten voor maakt.

Daarnaast is de belastingwetgeving rondom box 3 sterk in beweging. Dat maakt het in een aantal gevallen minder (of helemaal niet meer) aantrekkelijk om vermogen vanuit box 3 over te brengen naar box 2.

Alternatief voor de spaar BV nadelen: zakelijk hypothekenfonds

Zoekt u een alternatief voor de spaar BV, vanwege de nadelen waar u mee te maken krijgt? U kunt uw spaargeld investeren in ons zakelijk hypothekenfonds. U investeert vanaf €100.000, altijd met het 1e recht van hypotheek. Wij gebruiken het fonds om goede vastgoedplannen te financieren, door vastgoedprofessionals die werken aan de ontwikkeling of herontwikkeling van vastgoed.

Wij verstrekken ze een brugfinanciering, waarover ze ons hypotheekrente betalen. Die rente gebruiken wij om u een vast rendement van 6% per jaar te bieden. Dat rendement keren we elk kwartaal uit. Zo zorgt u voor een passief inkomen uit uw vermogen. De looptijd bedraagt standaard 18 maanden. Daarna mag u de investering natuurlijk verlengen.

FAQ: veelgestelde vragen over de nadelen van een spaar BV

 • Kan ik een spaar BV oprichten?
  U kunt bij de notaris een spaar BV oprichten. Daar zijn kosten aan verbonden, omdat er een BV zoals iedere andere moet worden opgericht. Houd ook rekening met de kosten voor de jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting en publicatiestukken die u moet laten opstellen.

 • Wat zijn de spaar BV nadelen?
  Een spaar BV brengt kosten met zich mee, zowel voor de oprichting als jaarlijks. Daarnaast zit het geld vast in de BV, dus moet u dat lenen als u het privé weer wilt gebruiken. Of u moet het aandelenkapitaal verlagen via de notaris, maar daar zijn kosten aan verbonden.

 • Welk ander alternatief heb ik voor mijn spaargeld?
  Investeer in ons zakelijk hypothekenfonds, als alternatief voor de spaar BV. Dan ontvangt u een gezond rendement van 6% per jaar, dat we elk kwartaal uitbetalen. U investeert veilig met het 1e recht van hypotheek.

Alternatief voor de spaar BV

Wilt u wél investeren, maar niet in een spaar BV? Ontdek ons zakelijk hypothekenfonds.

Heeft u vragen over investeren bij Pearl Capital? Bel ons op telefoonnummer +31 (0) 20 308 61 80 of vul ons contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op met Max

Max heeft een uitgebreide professionele achtergrond in de vastgoed- en financiële sector en heeft meer dan 10 jaar ervaring in het vak.

Hij heeft zich gespecialiseerd als vermogensadviseur gedurende meer dan 10 jaar van zijn carrière. In die tijd heeft hij een diepgaande kennis opgebouwd van financiële planning, vermogensbeheer, investeringen en risicobeheer.