fbpx
Trustpilot
Home  >  Blog  >  ABP kondigt verrassend aan 5 miljard te investeren in sociale huurwoningen
ABP kondigt verrassend aan 5 miljard te investeren in sociale huurwoningen
Datum: 16 februari 2024

ABP kondigt verrassend aan 5 miljard te investeren in sociale huurwoningen

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft een nieuwe strategische koers aangekondigd. Die wijziging zal de komende jaren een flinke impact zal hebben op de Nederlandse vastgoedmarkt en daarbuiten. Met een groot beheerd vermogen van maar liefst 502 miljard euro, heeft ABP zich gecommitteerd aan een investering van 5 miljard euro in de ontwikkeling van betaalbare huurwoningen over een periode van zes jaar.

Deze toezegging is slechts de helft van de beloofde 10 miljard euro die het fonds van plan is om in totaal binnen de Nederlandse grenzen te investeren. Daarmee speelt het een cruciale rol speelt in de ondersteuning van zowel de woningmarkt als de energietransitie.

Ondersteunen van de gemeenschap

De aankondiging is met enthousiasme ontvangen, vooral gezien de groeiende bezorgdheid over het tekort aan betaalbare woningen in Nederland. Door zich te richten op woningbouwprojecten met huurprijzen tussen de 650 en 950 euro per maand, beoogt ABP direct bij te dragen aan het vergroten van het aanbod van betaalbare woningen. Deze focus is niet alleen gericht op het verlichten van de huisvestingsdruk die veel Nederlanders ervaren, maar ook op het ondersteunen van de gemeenschap van leraren, ambtenaren en andere overheidsmedewerkers die het fonds bedient.

ABP’s nieuwe beleggingsbeleid is mede geïnspireerd door een oproep van Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, die pensioenfondsen vorig jaar aanmoedigde om meer binnenlandse investeringen te doen. Deze oproep heeft duidelijk weerklank gevonden bij ABP, dat al een sterke voorkeur voor binnenlandse investeringen had laten zien. Het fonds heeft ook gereageerd op de directe behoeften en wensen van zijn deelnemers, zoals gebleken uit een recente enquête. Deze peiling onderstreepte de prioriteit die de deelnemers geven aan investeringen in de energietransitie en betaalbare woningen, en benadrukte de noodzaak voor een snellere afgifte van bouwvergunningen en een verlaging van de grondprijzen om deze doelen te bereiken.

Verduurzaming van beleggingen<

Naast de binnenlandse focus, omvat ABP’s vernieuwde beleggingsstrategie ook een verduurzaming van zijn internationale portefeuille. Het fonds heeft aangegeven een meer milieubewuste benadering te zullen hanteren bij het beoordelen van buitenlandse investeringen, waarbij het zich distantieert van bedrijven die niet in lijn zijn met belangrijke mondiale overeenkomsten zoals het klimaatakkoord van Parijs en de Kunming-Montreal biodiversiteitsovereenkomst. Deze stap is indicatief voor ABP’s toewijding aan duurzaamheid en zijn wens om een positieve maatschappelijke impact te maken, ver buiten de grenzen van de Nederlandse vastgoedmarkt.

Met deze nieuwe investeringsstrategie positioneert ABP zich als investeerder als een voorloper op het gebied van duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Het fonds erkent de kritieke rol die het kan spelen bij het aanpakken van enkele van de meest urgente uitdagingen van onze tijd, zoals de woningnood en de noodzaak voor een duurzamere energievoorziening. Door deze ambitieuze koerswijziging zet ABP niet alleen een nieuwe standaard voor pensioenfondsen wereldwijd, maar draagt het ook bij aan een betere toekomst voor de Nederlandse samenleving en daarbuiten.

Paul contact
Paul

Gerelateerde artikelen

16 juli 2024

Wat is het beste alternatief voor spaargeld? Maak meer rendement

Vermogende beleggers overwegen steeds vaker alternatieve manieren om hun kapitaal te laten groeien. Een aantrekkelijke..

3 juli 2024

Hoe investeert de industrie en wat betekent dat voor het investeringsklimaat?

Als vermogende investeerder bent u wellicht geïnteresseerd in kansen die niet alleen rendement opleveren, maar..

22 juni 2024

Wat betekent de ECB-pauze na de eerste renteverlaging voor investeerders?

In juni heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke beleidswijziging doorgevoerd door de rente..