fbpx
Home  >  Blog  >  De schijnveiligheid van spaarrente: is dividendbeleggen een alternatief?
De schijnveiligheid van spaarrente: is dividendbeleggen een alternatief?
Datum: 24 november 2024

De schijnveiligheid van spaarrente: is dividendbeleggen een alternatief?

De aanhoudende populariteit van spaargeld en rentedragende beleggingen lijkt een illusie te zijn voor beleggers die op zoek zijn naar koopkrachtbehoud. Analisten benadrukken in een uitgebreide analyse dat dividendaandelen een aantrekkelijk alternatief bieden in een wereld waar inflatie spaargeld blijft aantasten.

Wereldwijd hebben spaarders recordbedragen gestald in geldmarktfondsen en andere rentedragende activa. Alleen al in de Verenigde Staten stroomde meer dan 8 biljoen dollar naar geldmarktfondsen, terwijl in Europa bijna 2 biljoen euro werd geïnvesteerd. Dit weerspiegelt een trend waarbij beleggers massaal kiezen voor schijnbare zekerheid, vaak ten koste van aandelen.

In Europa is het gemiddelde aandeel van contanten en deposito’s in de financiële activa van huishoudens gestegen naar 35%. Landen zoals Duitsland, België en Nederland zijn hierin geen uitzondering, met respectievelijke percentages van 41%, 30% en 20%. Ook vastrentende beleggingen zoals verzekeringen en pensioenen blijven populair, ondanks een reëel waardeverlies door inflatie.

Rendement onder druk

Hoewel de huidige economische omstandigheden veilige havens op de korte termijn aantrekkelijk maken, blijkt het rendement in reële termen teleurstellend. Duitse staatsobligaties bieden een nominale rente van 2,3%, wat na inflatie neerkomt op slechts 0,6%. Zwitserse obligaties leveren zelfs een negatief reëel rendement van -0,4%. Deze cijfers tonen aan dat de huidige focus op rente weinig perspectief biedt voor langetermijnvermogensgroei.

De structureel hogere inflatieverwachtingen, veroorzaakt door factoren zoals demografische veranderingen en stijgende grondstoffenprijzen, maken het bovendien nog moeilijker om met vastrentende beleggingen de koopkracht te behouden.

Een herziening van de beleggingsstrategie

Om de negatieve impact van inflatie te omzeilen, wordt een verschuiving naar dividendaandelen steeds relevanter. Dividendfondsen bieden niet alleen een stabiel inkomen, maar ook een rendement dat vaak hoger ligt dan de inflatie en de rente. Dit maakt ze een interessant alternatief voor beleggers die op zoek zijn naar duurzame waardecreatie.

Bedrijven die dividenden uitkeren, opereren vaak in defensieve sectoren en hebben sterke balansen. Veel van deze bedrijven hebben hun financiële huishouding na de pandemie verder geoptimaliseerd. Bovendien is de kans groot dat de verwachte rentedalingen door centrale banken een positief effect zullen hebben op aandelenmarkten, inclusief dividendfondsen.

In een beleggingslandschap waarin nominale rentetarieven vaak misleidend kunnen zijn, bieden bijvoorbeeld dividendaandelen een interessant alternatief. Of investeren een zakelijk hypothekenfonds, dat net als de dividendaandelen een vast rendement oplevert. Het rendement ligt hoger dan dat van een spaarrekening, terwijl het nauwelijks tot extra risico leidt.

Max
Pearl Capital zakelijk hypothekenfonds

Ontdek de mogelijkheden

Wilt u meer weten? Laat uw gegevens achter in het onderstaande formulier en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

Gerelateerde artikelen

20 januari 2025

Zakelijke hypotheken: verduurzaming draagt bij aan stabiel rendement

De Nederlandse (zakelijke) hypotheekmarkt bevindt zich in een interessante transitie, waarbij verduurzaming zowel een maatschappelijke..

19 januari 2025

Nieuwe renteverlaging door de ECB: welke invloed heeft dat op zakelijke hypotheken?

De recente renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) biedt kansen voor investeerders die overwegen..

18 januari 2025

Beleggingsmonitor ING wijst op positieve verwachtingen beleggingen in 2025

De ING BeleggersBarometer toont positieve verwachtingen voor 2025. De gerenommeerde indicator van het sentiment onder..

Webinar investeren

Op donderdag 23 januari 2025 hebben wij weer een kennissessie voor investeerders. Bent u erbij? Meld u nu aan!