De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft aangekondigd het belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt te verlagen. Deze stap volgt op een eerdere renteverlaging in september, toen de rente met 0,5 procentpunt omlaag ging. Met deze aanpassing komt de rente uit in een bandbreedte van 4,5 tot 4,75 procent. De financiële markten hadden deze beslissing grotendeels al ingecalculeerd.
De verlaging van de rente heeft als doel de Amerikaanse economie verder te stimuleren. Door de lagere rente wordt het lenen van geld goedkoper, zowel voor huishoudens als bedrijven. Dit kan leiden tot een toename van investeringen en consumptie, wat een impuls geeft aan de economische groei.
Inflatie daalt richting doelstelling
In een verklaring lichtte de Federal Reserve toe dat de inflatie in de Verenigde Staten langzaam beweegt richting het gewenste niveau van 2 procent. Hoewel de inflatie nog altijd iets boven dit streefniveau ligt, wordt de huidige trend als positief beoordeeld. De centrale bank benadrukte dat het besluit tot renteverlaging unaniem is genomen.
Naast de ontwikkelingen rond de inflatie heeft de Fed ook oog voor andere economische indicatoren. Zo wordt gemeld dat de arbeidsmarkt enige tekenen van verzwakking laat zien. Desondanks beschouwt de centrale bank de risico’s rond haar economische doelstellingen als “ruwweg in balans”. Dit duidt erop dat er geen directe noodzaak is om op korte termijn grote beleidswijzigingen door te voeren.
Politieke ontwikkelingen buiten beschouwing
De recente verkiezingswinst van Donald Trump heeft vooralsnog geen invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. Tijdens een toelichting op de renteverlaging benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell dat de centrale bank niet anticipeert op het beleid van de nieuwe president.
Powell wees erop dat de concrete plannen van Trump en de mogelijke economische impact daarvan op dit moment nog onduidelijk zijn. Daarom blijft de Fed zich richten op bestaande economische data en analyses. Het beleid zal pas worden aangepast als er meer duidelijkheid ontstaat over de koers van de nieuwe regering.
Einde van het tijdperk van renteverhogingen?
Met deze tweede renteverlaging in korte tijd lijkt de Federal Reserve een duidelijke koerswijziging te hebben ingezet. De laatste jaren stonden in het teken van renteverhogingen om de inflatie onder controle te krijgen. Nu de inflatie afzwakt en de economische groei stabiliseert, verschuift de focus naar ondersteuning van de economie.
Toch blijft de vraag hoe lang de huidige trend van renteverlagingen zal aanhouden. Analisten wijzen erop dat de Fed voorzichtig blijft in haar benadering, gezien de fragiele balans tussen inflatiebeheersing en economische stimulering. Voorlopig lijkt de centrale bank vastbesloten om verdere dalingen van de inflatie af te wachten voordat ingrijpende beleidswijzigingen worden overwogen. Wie veilig wil investeren met een mooi rendement zal wat dat betreft vooral moeten kijken naar fondsen zoals zakelijke hypothekenfondsen, voor zowel spreiding als een passief inkomen op het vermogen.