fbpx
Trustpilot
Home  >  Blog  >  Landschap voor vastgoedfinanciering verandert snel
Landschap voor vastgoedfinanciering verandert snel
Datum: 15 april 2024

Landschap voor vastgoedfinanciering verandert snel

Het landschap van vastgoedfinanciering is aanzienlijk aan het verschuiven. Waar voorheen banken de primaire bron waren voor zakelijke hypotheken, zien we nu een opkomst van vermogende individuen die als geldschieters optreden voor ondernemers met vastgoedbehoeften.

Particuliere financiers hebben een aanzienlijk deel van de markt in handen gekregen, een ontwikkeling die een nieuw tijdperk in vastgoedfinanciering markeert.

Bankensector heeft terrein verloren

De traditionele banksector heeft geleidelijk aan terrein verloren in de financiering van bedrijfspanden en vastgoed dat voor verhuur bestemd is. Dit heeft ertoe geleid dat onafhankelijke financiële adviseurs een cruciale rol spelen door particuliere investeerders en vastgoedondernemers met elkaar in contact te brengen. Deze verschuiving wijst op een groeiende voorkeur voor non-bancaire financieringsoplossingen in bepaalde sectoren, waarbij de rol van de traditionele banken steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.

De focus van banken ligt hoofdzakelijk op het financieren van grootschalige projecten, met een ondergrens van twee miljoen euro. De kleinere zakelijke hypotheken, vaak niet meer dan enkele honderdduizenden euro’s, zijn voor hen minder aantrekkelijk vanwege de hoge operationele kosten en beperkte opbrengsten. De combinatie van verouderde papieren processen en een gebrek aan automatisering leidt ertoe dat banken deze kleinere aanvragen als tijdrovend en inefficiënt ervaren. Daarnaast is in het hogere segment de concurrentie van internationale financiers sterk, die vaak gunstigere voorwaarden bieden en ruimte laten voor onderhandelingen, in tegenstelling tot de rigide standaardvoorwaarden van Nederlandse banken.

Historisch lage spaarrente

In een tijdperk waarin de spaarrente historisch laag is, zoeken vermogende individuen naar nieuwe investeringsmogelijkheden om rendement te behalen. Voorheen kochten ondernemers vaak een pand om te verhuren als manier om pensioen op te bouwen. Met de introductie van de verhuurhypotheek voor particuliere beleggers en de lage spaarrente is deze markt echter exponentieel gegroeid. Volgens een expert, die voornamelijk oud-ondernemers en voormalige vastgoedbeleggers adviseert, is er aanzienlijke liquiditeit in de markt.

Het verstrekken van hypotheken aan ondernemers wordt gezien als een veiligere belegging dan direct investeren in vastgoed, mede dankzij het sterke recht dat hypotheekhouders hebben. Mocht een ondernemer niet aan zijn verplichtingen kunnen voldoen, dan hebben investeerders, net als bij een traditionele bank, het eerste recht op het vastgoed. Het risico op verlies bij een eventuele executieverkoop wordt verder beperkt door de eis dat ondernemers eigen vermogen inbrengen en de marktwaarde van het vastgoed boven de hypothecaire lening uitstijgt.

Deze trend van direct investeren in zakelijke hypotheken door particulieren is sterk in opkomst en vult het gat dat door traditionele banken is achtergelaten. Het is belangrijk op te merken dat deze vorm van financiering exclusief is voorbehouden aan zakelijk vastgoed; de financiering van eigen woningen is strikt gereguleerd en vereist een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bij ons kunt u investeren in ons zakelijk hypothekenfonds. Daarmee financieren wij vastgoedplannen van vastgoedprofessionals. U ontvangt een vast rendement van 6% per jaar.

Max

Gerelateerde artikelen

23 april 2024

Alternatieve financiering voor vastgoedprofessionals populair

Het zoeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden voor vastgoed, buiten de gevestigde banken om, wordt steeds populairder...

17 april 2024

Quote: Pearl Capital investeert uw vermogen in zakelijke hypotheken (private debt)

Prachtige reizen, snelle auto’s, fonkelende juwelen, stoere horloges en oogverblindende woningen. Joie de vivre, maar funest..

12 april 2024

Hoe kunt u 1.000, 25.000 of 100.000 euro investeren?

U overweegt wellicht om uw spaargeld aan het werk te zetten, zodat het in waarde..