fbpx
Home  >  Blog  >  Nieuwe belastingregels voor vermogen in box 3 zorgen voor uitdagingen en kansen
Belasting besluit
Datum: 1 december 2024

Nieuwe belastingregels voor vermogen in box 3 zorgen voor uitdagingen en kansen

De voorgestelde hervorming van het box 3-stelsel, waarmee de Nederlandse regering een nieuw systeem wil invoeren voor belastingheffing over inkomen uit sparen en beleggen, roept veel vragen en zorgen op.

Niet alleen zal het stelsel ingrijpende gevolgen hebben voor belastingplichtigen en de Belastingdienst, ook roept het bredere vragen op over de belastingmix in Nederland. Volgens een recent advies van de Raad van State ontbreekt er een integrale visie op de belasting van vermogen, waardoor een zorgvuldig herzieningsproces bemoeilijkt wordt.

Complexiteit en uitvoeringsproblemen

De voorgestelde hervorming zet in op belastingheffing op basis van het werkelijke rendement, in plaats van de huidige forfaitaire berekeningen. Dit betekent dat belastingplichtigen hun vermogen jaarlijks nauwkeurig moeten administreren, inclusief een complexe vermogensvergelijking. Uit een toets door de Belastingdienst blijkt echter dat deze aanpak gepaard gaat met aanzienlijke risico’s: de complexiteit zal toenemen, de belastingdienstverlening verslechtert, en er wordt een groot beroep gedaan op de administratieve vaardigheden van burgers. Voor de 1,6 miljoen Nederlanders die onder dit stelsel zullen vallen, kunnen deze verplichtingen leiden tot aanzienlijke belastingdruk en onzekerheid.

Bovendien wijst de Raad van State erop dat de Belastingdienst mogelijk niet voldoende capaciteit heeft om dit nieuwe systeem effectief te handhaven. Het toezicht zal naar verwachting minder effectief zijn, en ook de mogelijkheid tot vooroverleg met belastinginspecteurs zal worden beperkt.

Gebrek aan samenhang in belastingmix

Een ander knelpunt dat de Raad van State aankaart, is het ontbreken van samenhang tussen de verschillende belastingboxen. Dit kan leiden tot ongewenste effecten, zoals dubbele belasting of oneerlijke lastenverdeling tussen belastingplichtigen met verschillende vermogensvormen. Voor onroerend goed, bijvoorbeeld, introduceert het wetsvoorstel een aparte benadering met een vermogenswinstbelasting en een forfaitaire bijtelling voor niet-verhuurde panden. Hoewel deze aanpassingen erop gericht zijn om het systeem eerlijker te maken, creëren ze nieuwe uitdagingen in de uitvoering en controle.

Daarnaast is er kritiek op het uitgangspunt van budgettaire neutraliteit, dat ervoor zorgt dat de belastingopbrengsten tussen 2027 en 2032 gelijk moeten blijven aan het huidige niveau. Dit belemmert een flexibele en toekomstbestendige aanpak, omdat het nieuwe systeem niet voldoende ruimte biedt voor innovatieve oplossingen of maatregelen die de belastingmix structureel verbeteren.

Alternatieve aanpakken nodig

In haar advies aan de regering pleit de Raad van State voor een fundamentele heroverweging van de hervorming. Mogelijke alternatieven:

  • Het behouden van een vereenvoudigd forfaitair stelsel, met aanpassingen om eerlijkheid en uitvoerbaarheid te waarborgen.
  • Het invoeren van een bredere vermogenswinstbelasting, waarbij belasting wordt geheven op gerealiseerde winsten in plaats van op jaarlijkse vermogensgroei.
  • Het vergroten van de belastingopbrengsten door een gerichte aanpassing van tarieven of vrijstellingen.
  • Deze denkrichtingen zouden beter rekening kunnen houden met de verschillende belangen die spelen, zoals rechtmatigheid, eenvoud, en de haalbaarheid voor zowel belastingplichtigen als de Belastingdienst.

Kansen voor investeerders

Hoewel de voorgestelde wijzigingen veel vragen oproepen, bieden ze ook kansen voor slimme beleggers. Het nieuwe stelsel benadrukt het belang van het behalen van werkelijk rendement, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggingen die stabiele inkomsten genereren, zoals vastgoed. Door te kiezen voor investeringen die profiteren van een zekere waardestijging of gunstige fiscale regelingen, kunnen investeerders inspelen op de veranderingen in de belastingwetgeving.

Bij Pearl Capital ondersteunen we beleggers bij het realiseren van dergelijke strategieën. Onze vastgoedfondsen bieden niet alleen solide rendementen, maar ook zekerheid in een markt die constant in beweging is.

Bent u op zoek naar manieren om uw vermogen effectief te laten groeien in een veranderend fiscaal landschap? Neem dan contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van investeren met zekerheid.

Max
Pearl Capital zakelijk hypothekenfonds

Ontdek de mogelijkheden

Wilt u meer weten? Laat uw gegevens achter in het onderstaande formulier en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

Gerelateerde artikelen

20 januari 2025

Zakelijke hypotheken: verduurzaming draagt bij aan stabiel rendement

De Nederlandse (zakelijke) hypotheekmarkt bevindt zich in een interessante transitie, waarbij verduurzaming zowel een maatschappelijke..

19 januari 2025

Nieuwe renteverlaging door de ECB: welke invloed heeft dat op zakelijke hypotheken?

De recente renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) biedt kansen voor investeerders die overwegen..

18 januari 2025

Beleggingsmonitor ING wijst op positieve verwachtingen beleggingen in 2025

De ING BeleggersBarometer toont positieve verwachtingen voor 2025. De gerenommeerde indicator van het sentiment onder..

Webinar investeren

Op donderdag 23 januari 2025 hebben wij weer een kennissessie voor investeerders. Bent u erbij? Meld u nu aan!